woensdag 11 juli 2012

Loire deel 2

Dinsdag 8u30. Douchen, tanden poetsen en richting ontbijttafel. Vers geperst "jus d'orange", koffie, frans brood en croissants zoals je ze bij ons nooit kunt vinden. verse bereide confituren: mirabelle, pruimen en kweepeer, verse honing, yoghurt en fruit. Wat wilt een mens nog meer!


Na het ontbijt komen we tegen half tien aan in "Chavignol". Op het eerste zicht lijkt dit kleine dorpje dood, hartstikke dood! Tussen halfvervallen, in onkruid stikkende gebouwen, stoot je even plots op een domein om U tegen te zeggen. de contrasten zijn hier groot. Het tijdverlies ook! Bij Domaine Labaille hangt een bordje: open vanaf 10u30. Dan maar eerst even naar Francois Cotat. Van Domaine Francois Cotat word gezegd dat deze man superieure wijnen produceert. Alleen er hangt al vijf jaar aan een stuk een plankje met "Fermé" tegen de trapleun. Na wat rondslenteren rond de gezamelijke wasplaats, stopt er Citroën Berlingo aan de poort van de "Cave", met jawel Francois. Wij maken ons bekend en vragen om te proeven maar krijgen een beleefde "Njet". Alle wijnen zijn hier uitverkocht, elk jaar opnieuw, dat verklaart al veel voor het vijfjarig bordje "Fermé". Half elf terug aan de voordeur van Domaine Labaille... niemand te zien.



Allez, richting Brochard. Daar mogen we proeven maar niet kopen! Reden: voldoende Belgische Importeurs.
Wij beschikken met alle begrip. Elf uur en derde maal scheepsrecht, Domaine Labaille is OPEN! Een particulier Frans koppeltje is ons net voor. No problemo, wij wachten geduldig en neuzen wat rond. De etiketten van Domaine Labaille zijn zeer sober en simpel. Maar zoals steeds, is de inhoud belangrijker dan de verpakking. Ondertussen hebben de éénarmige Fransoos en zijn vrouw hun aankopen rond en zijn we eindelijk aan de beurt. De Sancerre "Chavignol 2011" en Sancerre "Chavignol Aristides 2011" zijn prachtig! Prijs kwaliliteit gewoonweg super! Het wachten meer dan waard! Kort tegen de middag vertrekken we richting Menetou Salon, Domaine Philippe Gilbert.


In het stadje Henrichemont maken we een pitstop en tegen 13u komen we aan Bij Gilbert. 27 hectare die sinds 1768 in handen is van de familie. Sinds 1998 nam Philippe het management over. Soms zegt men het beste als laatste te houden. Ook de Wijnen van Philippe zijn prachtig, misschien wel onze grootste favoriet.
Menetou Salon 2010, Menetou Salon Rosé en "les Renardières 2009" zorgen ervoor dat we met een volle Jumpy richting België kunnen vertrekken. Gepakt en geladen keren wij via Chablis terug huiswaarts.

We stoppen nog eenmaal om het avondeten in Toucy. Klein stadje binnendoor richting Auxerre. En jawel weeral die typische Franse dorpsmentaliteit. Op zoektocht naar een restaurantje, maken we een plas en drinkstop aan een terrasje, het is ongeveer 18u15 en de meeste restaurantjes open hun deuren om 18u30. Met andere woorden kan je beter eens aan de deur gaan voelen omstreeks 19u00! Op het terasje zitten enkele tafeltjes met lokale mensen Belgisch bier te drinken: Blonde Grimbergen. Tegenover het café ligt een bloemenwinkel. Opeens staat het jongentje van de bloemenwinkel te zwaaien naar ons... dacht ik. Achter mij springt een vrouw met schort recht, drinkt haar Grimbergen in één teug leeg en loopt snel op haar sletsen de straat over. twee minuten later komt een klant uit de winkel met een mooie paarse orchidee. De deur van de bloemenwinkel valt amper in het slot, of daar komt de vrouw in schort terug aangesletst om haar vrienden een rondje te trakteren... Wij begeven ons naar een restaurantje en na een simpel doch smakelijk menu'tje zetten wij onze reis, acoholvrij, verder. Wij komen omstreeks 04u00 des nacht aan te Hoeselt.
Vermoeid maar de moeite!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten