donderdag 19 januari 2012

Knorhaan


Gisteren heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing de rode poon of Knorhaan uitgeroepen tot "Vis van het Jaar". Rode poon is een bijvangst in de Vlaamse visserij en er geldt geen vangstbeperking voor. Recent zijn een aantal vissers overgeschakeld naar flyshooting, een meer duurzame visserijtechniek. Zij kunnen wel gericht vissen op poon en zijn daar momenteel mee bezig, waardoor onze veilingen een uitzonderlijk goeie aanvoer van rode poon kennen. De jaarlijkse aanvoer van poon bedraagt ongeveer 600 ton, waarvan ruim de helft rode poon. Januari, februari en maart zijn de topmaanden voor rode poon. Vanaf oktober trekt de aanvoer aan.

Rode poon wordt meestal in zijn geheel aangeboden en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken bv. op de barbecue. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Hij kan in zijn geheel geroosterd worden op de barbecue. Rode poon is gemiddeld tussen de 30 en 50 cm lang en weegt 200 à 500g. De poon heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem ”loopt”. Een andere typisch kenmerk is hun knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van hun zwemblaas. Vandaar dat rode poon ook knorhaan wordt genoemd.


Het is niet meer dan normaal dat wij ook dit voorjaar zullen werken met dit mooie smakelijke visje! Lekker op krokant op de huid gebakken vergezeld van een schorseneren in verschillende bereidingen en een schuimige champagne-saus!


bron: VLAM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten