zaterdag 14 januari 2012

De Leukenheide In Hechtel-Eksel bezoeken is altijd weer opnieuw een feestje.
Deze Distilleerderij is de laatste die nog op ambachtelijke wijze werkt.
Nog veel straffer is, dat het de laatste ambachtelijke stokerij van heel Europa is,
die zowel jenevers en likeuren maakt van groenten, fruit, wilde kruiden en granen!
Dhr Scheelen, een gepassioneerde jongeman van 78, laat ons, pa en ik,
met veel liefde en fierheid proeven van enkele van zijn 'speciallekes'!
De eerste jenever die we proefden was het Dennenknopje.
Deze fijne jenever wordt gestookt op basis van dennenappels van de Grove
den, een veel voorkomende boomsoort in de uitgestrekte bossen van
Bosland. In 2007 behaalden deze bossen het FSC-certificaat,
 een internationale erkenning voor hun visie op verantwoord bosbeheer.

Daarna volgden een likeur en een jenever van de wilde gagel (Myrica gale).
Dit is een bladverliezende struik die voorkomt op natte, zure, venige grond
op heidevelden, in moerasbossen en laagveenmoerassen.
Deze aromatisch geurende struik heeft lange bladeren die omgekeerd
eirond-lancetvormig zijn en aan de top getand.
Op de onderzijde van de bladeren zitten harspuntjes met harsklieren.
Deze klieren produceren etherische olie met limoneen.
De aromatische bladeren smaken bitter en worden ook soms ter vervanging
van hop gebruikt, zoals bijvoorbeeld in Gageleer, een bier uit Lochristi.
De wilde gagel bloeit in april en mei.
De katjes verschijnen voor de bladeren aan twijgen die daarna niet meer doorgroeien.
Voor deze fijn aromatische jenever en likeur worden de katjes gedistilleerd.
De likeur smaakt trouwens zalig bij een lekker bakje koffie.
We vervolgen met witloof- , tomaten- en aspergejenever, fris, geurig, apart, lekker!
En dan de befaamde citroenjenever. Awel, je hebt citroenjenever,
en dan heb je citroenjenever van de Leukenheide. Man, man, man dit is klasse!
Deze godendrank bevat niet één druppel citroensap, volledig gedistilleerd uit de zestes,
dus enkel de gele schil. Als ik zin en wat vrije tijd over had,
mocht ik eens een dagje mee gaan schillen :-) .
Daarna nog een likeur; Absinth: Deze likeur wordt verkregen bij middel van het
distillaat van graan, alsem, anijsvruchten en pepermunt als  kruiden en
aangezoet met honing. Alvorens van dit heerlijk vocht te genieten:
dient men gebruik te maken van kleine glaasjes,
die men tot aan de rand vol giet en dan aansteekt door middel
van een lucifer on na een 1/2 minuut (top van de vlam is geel van kleur)
 gedoofd te worden met een plat vak (platte bodem van een fles)Dit
 edele vocht wordt dan zachtjes slurpend gedronken zodat dit bovenaan
een warm en onderaan een koudgevoel geeft.

En als laatste proefden we ook nog een dubbele distillatie van Doyenné du Comice.
Overeenkomstig met de 18 eeuwse Calvados van de Nomandie in Frankrijk.
Een zeer aangename smaak. Vooral de liefhebbers van Cognac, Armagnac en
Calvados zullen dit zeker waarderen.
Vergeet Limoncello, amaretto, sambucca en andere vreemde zooi van
her en der en proef en geniet eens van deze prachtige likeuren,
jenevers en brandewijn uit onze regio, want dit is absolute TOPklasse!

Dat ik het gezegd heb!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten