vrijdag 9 maart 2012

Bieren uit Limburg:

Haspengouw deel 2:  De Bink Bieren


Kerkom, Sint-Truiden, op ongeveer 30km van Hoeselt, ligt een parel om te ontdekken, de brouwershoeve van Kerkom. Dit is meer dan een brouwerij of een hoeve. Het is de gedroomde pleisterplaats geworden van wandelaars, fietsers, bierproevers en levensgenieters. Want genoten wordt er!’s zomers aan de smeedijzeren tafeltjes op de prachtige binnenkoer. In de winter rond de gezellige houtkachel in het vroegere koetshuis. En het hele jaar door van de op ambachtelijke wijze gebrouwen BINK bieren.

Brouwerij Kerkom is 100% ambachtelijk, en daar mogen we trots op zijn. Het is bij ons namelijk zo dat er nog echt bier wordt gebrouwen, alles gebeurt bij er met de hand. Al sinds 1878 brouwen en proeven we de Bink. We nemen je graag mee in de geschiedenis: van de eerste blonde BINK tot Winterkoninkske Grand Cru. Stuk voor stuk met liefde gemaakt.

De brouwershoeve van Kerkom is opgericht door Evarist Clerinx in 1878, rond 1936 nam zoon Paul de leiding over en in 1952 was het de beurt aan Jean Clerinx. Jean moest de brouwerij noodgedwongen sluiten in 1968 zoals zovele andere. Maar gebeten door de brouwmicrobe richt Jean de huidige brouwerij in 1988 terug op nadat hij op rust was gesteld.Vanaf dat moment is de blonde BINK geboren en wisten ze al vlug rond Sint-Truiden dat er terug leven was in de brouwerij. Sinds 1999 heeft Jean de roerstok letterlijk en figuurlijk doorgegeven aan Marc, een bierliefhebber en brouwer in hart en nieren.Sedert het jaar 2000 worden er twee nieuwe seizoenbieren gebrouwen: voor het voorjaar de Bloesem Bink, een rood bier verrijkt met honing van Sint-Truiden en perensiroop van Vrolingen. In de winterperiode kan men genieten van het Winterkoninkske, dat in Nederland zopas is uitgeroepen tot beste bier.

In 2002 werd, op verzoek van de “Stichting Abdij, Stad en Regio” en van de stad Sint-Truiden, de Adelardus, een donkerbruin abdijbier, in het leven geroepen. In 2003, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de brouwerij werd de Kerckomse Tripel gebrouwen. In mei 2005 kwam er dan de Adelardus Tripel, een blond abdijbier. Momenteel is onze nieuwste telg het Winterkoninkske Grand Cru. Een donker bier van 13°, het zwaarste bier van Limburg en enkel te verkrijgen in flessen van 75 cl. Voor de hongerigen kwamen er ondertussen  de eveneens op ambachtelijke wijze gemaakte BINK–producten nl.de BINK kaas, het BINK brood en de BINK paté.

De Bink Bieren:

De blonde bink vloeide als eerste uit de biertonnen in 1988. Dit drinkbier met een echt hoppig karakter is de perfecte dorstlesser. Ideaal als aperitief of bij krachtige vleesschotels. De ingrediënten zijn: twee moutsoorten, twee Belgische hopsoorten, brouwwater en gist. blonde bink is een fris en licht verteerbaar bier met een hoppige neus en een bittere nasmaak.

De bruine bink is het 2de Bink bier, dat sinds 1997 hier wordt gebrouwen. De ingrediënten zijn: vier moutsoorten, één Belgische hopsoort, brouwwater en gist. Bruine bink is een volmondig en zacht bitter bier met een zoetig, moutige afdronk.

Na de blonde en de bruine Bink kwam de Brouwerij met een derde biersoort voor de dag: de Bloesem Bink. Dit ter gelegenheid van de 50ste bloesemwijding in 2000! Dit seizoensbier wordt elk jaar in dezelfde periode (lente-zomer) gebrouwd. Het is hier dus ook enkel te verkrijgen van april tot oktober. De ingrediënten zijn: vijf moutsoorten, één Belgische hopsoort, brouwwater, gist, honing van Sint-Truiden en perenstroop van Vrolingen.Het smaakt fruitig met een licht zoete tint en een lange fruitige, zacht bittere afdronk.


Naast de Bloesem Bink kan je nog van een tweede seizoensbier genieten, het Winterkoninkske. Dit bier is hét ideale bier om een koude en kille winteravond gezellig te maken. De ingrediënten zijn: zeven moutsoorten (waaronder havermout), twee Belgische hopsoorten, brouwwater en gist. Dit winterbiertje is een donker en hartverwarmend bier met een volle zuivere, licht zoetige smaak en een lange, zachte bittere afdronk.



Op vraag van de “stichting Abdij, Stad en Regio” en van de Stad Sint-Truiden werd een speciaal abdijbier gebrouwen ter gelegenheid van de eerste open abdijdagen in 2002. Wat Adelardus Dubbel speciaal maakt is het gebruik van gruut. Dit is een mengeling van een 10-tal verschillende inheemse kruiden. De Adelardus Dubbel is een donkerbruin bier van hoge gisting, ongefilterd, ongepasteuriseerd en met nagisting op de fles. De ingrediënten zijn: vijf moutsoorten, twee Belgische hopsoorten, brouwwater, donkere kandijsuiker, gist en gruut. Dit Abdijbier heeft een volle smaak met een zeer zachte kruidige neus en een licht bittere nasmaak.


Kerckomse Tripel werd speciaal gebrouwen ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de brouwerij en voorgesteld tijdens de feesten van 21 tot 25 augustus 2003. Het is gebrouwen met de beste grondstoffen, driemaal zoveel als voor een “enkel” biertje! Deze Tripel is een  “droog”bier met een fruitige neus en, dankzij de Belgische hop, een lange bitterige nasmaak hetgeen dit bier zo karaktervol maakt. Een hartverwarmend hoogblond biertje om rustig van te genieten! De Kerckomse Tripel is verkrijgbaar op vat en in 75 cl flessen. Is speciaal gebrouwen ter gelegenheid van de opening van de abdijtoren in Sint-Truiden op 1 mei 2005. Deze Tripel is donkerder van kleur (orangeachtig) en iets voller van smaak dan onze Kerckomse Tripel. Dit maar om duidelijk te maken dat het twee compleet verschillende tripel-bieren zijn.
Wat Adelardus Tripel speciaal maakt is het gebruik van gruut. Dit is een mengeling van een 10-tal verschillende inheemse kruiden.

Sinds december 2009 is ons Winterkoninkske Grand Cru geboren, een zwaar donker bier om met mate van te genieten. Door het gebruik van verschillende donkere mouten krijgen we chocolade, koffie en sherry toetsen. Hierdoor past het perfect bij wild gerechten en chocoloade desserten. Het strafste winterbier van Limburg. Dit bier is enkel verkrijgbaar per fles van 75 cl. Het wordt niet per glas verkocht.
Het alcoholgehalte van het Winterkoninske Grand Cru: 13% vol.alc



bron: www.brouwerijkerkom.be/nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten