dinsdag 28 februari 2012
Bieren uit Limburg:
Haspengouw deel 1: "Den Toetëlèr"
Op nog geen steenworp (bij wijze van spreken) van ons restaurant, stampten nog geen goed jaar geleden, Luc, Erwin, Stefaan en Kurt, enkele fanatieke hobbybrouwers van de vzw gilde Demerdal in Kortessem,
een nieuwe brouwerij uit de grond; "den Toetëlèr".
Wie de werkplaats ooit kende had nooit kunnen vermoeden dat deze nu als een mooi ogende ambachtelijke brouwerij zou dienen. Luc nam afscheid van zijn garage en zorgde voor een moderne inkleding van deze ruimte. Om zoveel mogelijk te besparen werden de werken allemaal zelf uitgevoerd. Het succes van het vlierbloesembier kreeg een naam. Toetëlèr betekent bij ons in de volksmond vlierstruik. Het oud hout van de vlierstruik is hol. Vroeger maakten ze hiervan fluitjes of toeters, vandaar de naam: Den Toetëlèr.
Den Toetëlèr is een levend witbier van hoge gisting, ongefilterd met hergisting op de fles. Witbieren zijn trouwens de bieren van onze voorouders. Het zijn de bieren waarin onze geteelde grondstoffen terug te vinden zijn, gerst, tarwe en haver. De vlierbloesem sluit perfect bij dit rijtje aan.
De brouwmethode is zeer traditioneel. Kokend water wordt aan het beslag toegevoegd om de nodige enzymatische omzettingen te bekomen, in de brouwerswereld het stijgend infuus genoemd. Filteren geschiedt op een traditionele filterplaat, geholpen door een automatisch roer- en snijwerk. In de kookketel worden de aromatische hoppen en vlierbloesems toegevoegd.
Het bier gist in de 2200L melktanks. Door hun grote oppervlakten kan de gist hier ongestrest zijn werk doen. Na de gisting laten we lageren op 12°C en na een week wordt er op 75 cl en in vaten eigenhandig afgevuld. Sinds kort worden hier ook 33cl flesjes afgevuld. De doelstelling was om weer een brouwerij in onze omgeving te hebben met een eigen en echt eerlijk streekproduct. Ook werd deze stap gezet als reactie op die overvloed van ambachtelijke bieren...
De brouwerij is ontstaan uit pure hobby. "We hadden al een stevige en bijzondere ervaring met het historisch brouwen in het openlucht museum te Bokrijk. Daar leerden we de oude brouwtechnieken, die nu ook de basis zijn van ons huidige brouwen" aldus Erwin Duts, “Wij willen ons bier van A tot Z zelf brouwen, met natuurlijke grondstoffen en traditionele methodes.”
De brouwinstallatie... even gaan shoppen op de grote brouwerijbeurs in Neurenberg was even een stap te ver, maar ideeën werden opgedaan. Deze brouwerij kwam eigenhandig tot stand. Na een jaar van verbouwingen is deze nu operationeel. Nochtans moeten nog heel wat werken uitgevoerd worden. Zeer opvallend in de brouwerij zijn de 800 L kook- en beslagkuipen. Deze constructie, inclusief de conus, werd zelf gemaakt. Het flesspoeltoestel kreeg een flinke opknapbeurt. Het 12 koppen botteltoestel werd gekocht in Brussel bij H. Dechaineux, beide toestellen zijn afkomsitg uit de ciderindustrie. De melkkoeltanks werden omgebouwd tot warmwatervat (1800L), gisttank (2200 L) en lagertank (1600L). Melktanks en graanmolens komen uit de agrarische nijverheid. In de koele kelder werd een warme kamer ingericht voor de hergisting op fles en vat en deze kelder dient tevens als opslagplaats.
Er werd gekozen voor elektrische energie om ecologische redenen. Het dak van de brouwerij staat vol met fotovoltaïsche zonnepanelen. De brouwcapaciteit is 800L. Er wordt telkens twee dagen na elkaar één brouwsel gemaakt. Het tweede brouwsel wordt bij het eerste gevoegd dat dan al stevig aan het gisten is.
De gist is dan in topvorm en zal hierdoor beide brouwsels stevig vergisten. De tank zelf wordt lichtjes gekoeld.
Maar hoe smaakt "Den Toetëlèr" nu eigenlijk?
Dit geparfumeerd brouwsel is lichthoppig, zuur en frisfruitig van smaak, met een nasmaak en geur van wilde vlierbloesems. Verfrissend, appetijlelijk en een uitstekende dorstlesser voor de warme dagen met 5,2 %alc.
Kortweg, het terrasjesbier tijdens een goede zomer. Ideaal als aperitief tijdens de warme dagen, past perfect bij lichte visgerechten en kalfsvlees, zowel in het glas als in het gerecht.
En je kan er natuurlijk een heerlijk nagerecht mee maken zoals een Blanc Manger, ik geef U even het recept:
Blanc manger van Toetëlèr met bosvruchten:
blanc manger is de voorganger van de wel bekende bavarois, maar dan op basis van amandelmelk,
wij vervangen de amandelmelk door bier!
blanc manger:
4 eierdooiers
200gr suiker
75cl Toetëlèr
25cl volle room
8 voorgeweektegelatine blaadjes
25gr hazelnoten
50gr amandelen
verwarm de toetëlèr tot max. 70°, laat het bier absoluut niet koken!
hak de noten en rooster kort in een droge pan, zo komen de aroma's en smaken beter tot hun recht, voeg bij het bier en laat een alf uurtje "trekken".
klop de dooiers en suiker op, los de gelatine op in het bier.
voeg het bier bij het suiker/eier-mengsel, roer goed en werk af met de room.
passeer door een fijne zeef en giet het mengsel in kleine vormpjes, laat opstijven in de koelkast.ontvorm en serveer samen met woudvruchten, aardbeien,
crunch van amandelen en coulis van vlierbes of woudvruchten.
Brouwerij Den Toetëlèr is gelegen op de kleistraat 54 in Hoeselt.
U kan het bier kopen rechtstreeks op de brouwerij of in de betere buurtwinkel zoals bij Supra Thewissen te Hoeselt.
Momenteel experimeteert men met een amberkleurige tripel, hopelijk binnenkort daar meer over...
bron; www.toeteler.be
Abonneren op:
Posts (Atom)